Image Map

Nicodim Munteanu
Patriarh al României
primul director al seminarului

    În duminica a III-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, elevii clasei a XII-a secția Pastorală a Seminarului Teologic Sfântul Apostol Andrei, din Galați, însoțiți de pc. diac. Ionuț Ștefan și pc. pr. Pelin Gabriel-Ioan, au poposit la Parohia Jirlău, în județul Brăila, în biserica cu hramul Sfântul Nicolae.

Aici au fost întâmpinați cu mare bucurie de preoții satului, Viorel Condrache și Cosmin Ciocîrlan, împreună cu credincioșii acestei parohii, precum și de elevii Școlii Gimnaziale din localitate.
A fost oficiată, în sobor, slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie, cântările la strană fiind înfrumusețate de elevii seminariști, Văsii Andrei, Tudorașcu Gabriel-Florin, Chirac Cosmin și Bulancea Teodor. La momentul chinonicului, a fost susținut un scurt concert de cântări duhovnicești, susținut de tinerii invitați, concert urmat de un scurt cuvânt de învățătură a părintelui Spiritual, Gabriel-Ioan Pelin.
    La finalul slujbei, elevii claselor a VII-a și a VIII-a, care după ce au fost spovediți au primit Sfânta Împărtășanie, au purtat un scurt dialog cu părinții și elevii seminariști prezenți, fiind prezentată frumusețea vieții de seminarist și oferindu-le informații care să-i atragă și să-i determine să urmeze cursurile la Seminarul Teologic din Galați. În semn de prețuire, toți cei prezenți, au primit din partea Seminarului Teologic și un mic dar de suflet, constând în cărți și iconițe.
    Pe de altă parte, această activitate a avut ca și scop susținerea tinerilor seminariști de a pune în practică toate noțiunile teoretice învățate pe băncile Seminarului, dar și pentru a le da un plus de încredere și responsabilitate, în forțele lor, având în vedere formarea lor ca viitori slujitori ai sfintelor altare.

Tradiție

În data de 14 noiembrie 1864, prin Decretul domnesc al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şcoala duhovnicească a Consistoriului Eparhial de la Ismail, înfiinţată în 1857, este ridicată la rangul de Seminar teologic

IPS Arhiepiscop Casian

Capela seminarului | istoric

Revista seminarului

axios1 fata final web

Sinaxar